Ez a gomba ehető.
Syn.: Fenyőaljagomba, közönséges rizike, rizike tejelőgomba, rizikegomba
Kalap: 4-8(11) cm, domborúból kiterülő, de széle fiatalon is enyhén bemélyedő, széle sokáig begöngyölt, majd aláhajló. Felszíne síkos, sima, színe lazacszín és narancsbarnás, sokszor körkörös zónákkal a kalap szélén. A kalap közepe sötétebb, apró foltokkal, lehet rajta kisebb-nagyobb mértékű zöldes vagy zöldesszürkés elszíneződés, főleg a sértett helyeken.
Lemezek: sűrűk, lefutók, lazacszínűek, élük világosabb, lehet zöldes vagy zöldesszürke elszíneződés a sértett helyeken.
Tönk: 3-6 cm hosszú, 1,5-2,5(3) cm vastag, hengeres, sima, lazacszínű, a felszínén sok különböző méretű, sötétebb gödörkével, lehet rajta zöldes elszíneződés, üreges.
Hús: kemény, fehéres, de a lemezek fölött és a tönk felszíne felé narancsszínű, lassan barnás-narancsra változik, majd több óra után szürkészöldre. Tej narancsvörös, íze kellemes, édeskés.
Termőhely és idő: kéttűs fenyők alatt fenyvesekben és elegyes erdőkben, augusztustól novemberig terem.
Étkezési érték: ehető, ízletes csemegegomba, a rizikék legízletesebb faja. (!!!)
Megjegyzés: összetéveszthető a rizikék csoportjának (Dapetes) többi tagjával, melyek mindegyike hasonló színű, a tejük is.
Elkülönítő bélyegei:
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2012.10.21 Bükkaranyos Fotó: Szűcs Béla | 2008.10.17 Károlyfalva Fotó: Soltész Róbert | 2007.10.09 Fotó: Zygmunt Augustowski |
2007.10.09 Fotó: Zygmunt Augustowski | 2006.09.02 Fotó: Zygmunt Augustowski |