Ez a gomba ehető.
Syn.: Agaricus squamulifer
Kalap: 7-15 cm átmérőjű, fiatalon kissé szögletes alakú, majd kiterül, fehéres színű, felülete apró, fehéres, barnás pikkelyekkel sűrűn borított.
Lemezek: szabadon és sűrűn állók, viszonylag keskenyek, fiatalon rózsás színűek, majd húsrózsásak, végül barna színűek lesznek.
Tönk: 6-10 cm hosszú, 1,5-3 cm vastag, hengeres vagy lefelé vastagodó, fehér, a jól fejlett hártyás gallér alatt a kalaphoz hasonlóan barnás pikkelyes, a tövénél zónákba rendezett.
Hús: vastag, fehér, a tönk csúcsán és a kalapban vágáskor vörösödik, kellemes „csiperkeillatú", jóízű.
Előfordulás: júniustól novemberig, ligetes lomb- és fenyőerdőben, réten, legelőn növő, elég gyakori faj.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Megjegyzés: a mérgező sárguló húsú és vegyszerszagú csiperkéktől (fenolszagú, karbolszagú, tintaszagú csiperke) vörösödő húsa különíti el, míg az ehető erdőszéli csiperkétől a pikkelyes tönkkel választható el.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2012.10.17 Cserehát, Ragály Fotó: Magyar Józsefné | 2012.10.17 Cserehát, Ragály Fotó: Magyar Józsefné | 2010.05.30 Bükk, Hideg-oldal Fotó: Tóthné Palitz Noémi |
2007.09.29 Vértes, Horog-völgy Fotó: Koszka Attila | 2007.08.19 Vértes, Horog-völgy Fotó: Koszka Attila |