Ez a gomba NEM EHETŐ.
Syn.: Nehézszagú csiperke
Vörös lista kategória: VL: 2 -erősen veszélyeztetett faj.
Kalap: 4-10 cm átmérőjű, félgömb alakú, majd domború, végül kissé kiterül; fehéres alapon, többnyire körkörösen elrendezett sorokban, szürkésbarnás, szálas pikkelyekkel fedett, közepe barnás, nem repedezik fel.
Lemezek: szabadon állók; fiatalon rózsaszínűek, hamar megsötétednek, idővel sötétbarnák lesznek; éle mindig fehéres színű.
Tönk: 8-13 cm hosszú, 1-1,5 cm vastag; karcsú; hengeres, alja kissé gumós; fehéres; felülete pelyhes-szálas; gallérja vékony, fehéres, alsó része szálas-pikkelyes, pereme barnás; alján gyakran micéliumzsinor látható.
Hús: kemény; fehéres; vágásra a kalapban gyengén rózsásodhat, szaga kellemetlen, büdös őzlábgombára emlékeztet, íze enyhe, de kellemetlen.
Előfordulás: augusztustól novemberig; fenyvesekben, ritkábban lomberdőben növő, hazánkban ritka gombafaj.
Étkezési érték: nem ehető.
Megjegyzés: a nagyon hasonló kalapmintázatú, mérgező barnapikkelyű csiperke (A.phaeolepidotus VL 3) húsa kissé sárgul. A hasonló mérgező tintaszagú csiperke húsa erősen sárgul, az ehető erdei csiperkéé vörösödik.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Hazai védett és veszélyeztetett gombafajok
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
MMT tanulmányi kirándulás 2017.09.30 Halápi-erdő Fotó: Szilvásy Edit | MMT tanulmányi kirándulás 2017.09.30 Halápi-erdő Fotó: Szilvásy Edit | 2017.09.30 Halápi erdő Fotó: Fedor Ilona, határozás: Szilvásy Edit |
2009.12.06 Budai hegység, Budakalász Fotó: Szilvásy Edit | 2009.12.06 Budai hegység, Budakalász Fotó: Szilvásy Edit | 2009.12.06 Budai hegység, Budakalász Fotó: Szilvásy Edeit |