Ez a gomba NEM EHETŐ.
Syn.: Hygrophorus persicolor, korábban rózsás csigagomba
Kalap: 3-8 (12) cm széles, halvány rózsaszínes, közepe gyakran élénkebb színű, csak kissé foltos, felülete gyengén nyálkás, idővel szárazzá válik.
Lemezek: fiatalon fehéresek, halvány krém-rózsaszínesek, kissé lefutók.
Tönk: fehéres, rágáshelyeken halvány rózsaszínes, felülete száraz, felül finoman szemcsés, lefelé szálas-pikkelykés.
Hús: fiatalon fehéres, kissé rózsaszínesedhet, sohasem sárgul; szaga terpentin-, fűtőolajszerű, gyantás, néha gyümölcsillatú vagy jelentéktelen, íze kissé kellemetlen lehet (német forrásunk nem ehetőnek jelöli).
Spóra: elliptikus, 7-9 x 4-5,5 μm. Spórapora fehér.
Előfordulás: augusztustól októberig, hegyvidéki lucosokban, savanyú talajon, nedves, mohás helyen nő; hazánkban nagyon ritka faj.
Étkezési érték: ehető, de ritka faj, ha megtalálnánk, hagyjuk termőhelyén!.
Hasonló fajok: a piruló csigagomba borvörösen foltosodik, idősödve, sérülésre sárgul, keserű ízű; a vörösfoltos csigagomba borvörösen foltosodik, tölgyesben nő.
Forrás: Ewald Gerhardt - Vasas Gizella - Locsmándi Csaba: Gombászok kézikönyve (2017)
https://www.123pilzsuche.de/daten/details/OrangeSchneckling.htm
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
Funga Hungarica
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: dr. Dima Bálint | ![]() Fotó: dr. Dima Bálint | ![]() Fotó: dr. Dima Bálint |