Ez a gomba NEM EHETŐ.
Syn.: Nemezes szagosgereben, dudoros gereben
Kalaprész: 3-15 cm, fehéres, sárgásbarna, végül sötétbarna, nincs koncentrikus mintázata.
Pereme: ép, karéjos, csipkézett, centrálisan egyre durvábban lyukacsos, ragyás, egyenetlen, fiatalon molyhos, idővel lecsupaszodó.
Tönkrész: oldalt- vagy középálló, 1-4 x 0,3-2 cm, sötétbarnás, szürkés, az elvékonyodótól a kiszélesedőig, molyhos.
Termőréteg: fehéres, szürkés.
Hús: sajtkeménységű, rózsásbarna, szürkésbarna, feketésbarna, sötétebben zónás, illata fűszeres, aromás, kiszáradva Maggi-fűszerre emlékeztető, íze gyenge.
KOH hatására a termőtest színe kékeszöldre változik. A spórák gömbölydedek, 3,5-4,5 x 3-4 µm.
Előfordulás: lombos, elegyes keményfaerdőkben terem.
Étkezési érték: nem ehető, ritka faj, ha megtaláljuk, hagyjuk termőhelyén!
Forrás: Mikológiai közlemények Clusiana vol.47.no. 2. 2008
Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Molnár Edit levelezőnk | ![]() Fotó: Molnár Edit levelezőnk | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Magyar Józsefné |
![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Magyar Józsefné |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |