Ez a gomba ehető.
Syn.: Lilászöld galambgomba
Kalap: 4-8 cm széles, kékesszürke, rózsáslilás, szürkés-, zöldesibolyás, helyenként okkerfoltos, a kukacrágások helyén vöröses, felülete száraz, finoman deres.
Lemezek: fehérek, majd halvány krémszínűek.
Tönk: fehér, ritkán ibolyás árnyalattal.
Hús: fehér marad, csak fiatalon kemény, enyhe ízű, lemezei néha csípősek.
Előfordulás: júniustól szeptemberig, lomb- és vegyeserdőben, savanyú talajon, nálunk elég ritka.
Étkezési érték: ehető, de kevésbé kiadós, mint a kékhátú galambgomba. (!!!)
Hasonló fajok: kékhátú galambgomba, a szürkészöld galambgomba (R.grisea) nagyobb, lemezei csípősek, sötétebb krémszínűek, keményebb húsú, nálunk gyakori, ehető faj.
Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2012.06.12 Pécel Fotó: Bodnár Péter, levelezőnk | 2011.09.24 Göcsej, Nova Fotó: Szilvásy Edit | 2011.09.24 Göcsej, Nova Fotó: Szilvásy Edit |
2010.07.03 Bükk Fotó: Szilvásy Dénes | 2010.07.02 Bükk Fotó: Szilvásy Edit | 2008.06.29 Bükkszentlászló fölött Fotó: Szűcs Béla |