Ez a gomba ehető.
Syn.: Agaricus spissicaulis, Agaricus maskae; Nyomott-tönkű csiperke
Kalap: 4-8 cm széles, először félgömb alakú, aztán gyorsan kiterül és szinte lapos lesz, bőre a kalap peremén túlérő; színe fehéres, felületén sárgás vagy barnás, rányomott pikkelyekkel, közepe gyakran bemélyedt.
Lemezek: kezdetben bor- vagy húsvörösek, később csokoládé- vagy feketésbarnák lesznek. Élük fehér, csipkézett
Tönk: tömzsi, zömök, bunkós, gallérja gyengén fejlett, alján gyakran lelógó micéliumzsinórral.
Hús: viszonylag kemény, kissé vörösödik; szaga nem jellegzetes vagy mandulaillatú.
Spóra: spórapor színe bíborbarna, spórája csaknem kerek, 6,5-8,5 x 5-6,5 µm.
Előfordulás: V-X; réten, legelőn, füves erdőszéleken, szikes talajon is; viszonylag ritka gombafaj.
Hasonló fajok: ízletes csiperke, mezei csiperke.
Étkezési érték: ehető, jóízű gomba, de kíméletet érdemel. (!!!)
Megjegyzés: nehezen felismerhető. Határozását megkönnyíti, hogy a gomba lemezéle mindig fehéres színű.
Forrás: Ewald Gerhardt – Gombászok kézikönyve (2008)
Helmut és Renate Grünert – Gombák (Természetkalauz 2006)
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A leírást a források alapján Szűcs Béla szerkesztette (2014.11.26.).
2023.05.01 Aggtelek Fotó: Szilvásy Edit | 2023.05.01 Aggtelek Fotó: Szilvásy Edit | 2023.05.01 Aggtelek Fotó: Szilvásy Edit |
2023.05.01 Aggtelek Fotó: Szilvásy Edit | 2023.05.01 Aggtelek Fotó: Szilvásy Edit | 2023.05.01 Aggtelek Fotó: Szilvásy Edit |
2014.07.19 Ócsa - Üllő, legelőn Fotó: Boros Lajos levelezőnk | 2014.07.19 Ócsa - Üllő, legelőn Fotó: Boros Lajos levelezőnk |