Csak feltételesen fogyasztható!
Syn.: Szürke sötétedőpöfeteg
Termőtest: 1-3 cm átmérőjű, gömbölyded, golyó alakú, külső burka fehér színű, sima, törékeny, tojáshéjszerűen, kis darabokban leválik, ilyenkor láthatóvá válik a belső burok, amely szívós, ólomszürke.
Termőrész: a termőtest egész belsejét kitölti, éréskor a termőtest felső részén, a belső burkon kis nyílás keletkezik, melyen át távozik a spórapor.
Meddő része nincs. A kapillíciumszálak bovista típusúak, vastag falúak, pórus nélküliek. A spórák kerekdedek, kissé oválisak, finoman pontozottak, hosszú spóranyéllel rendelkeznek.
Hús: puha, fehéres, később szivacsos állagú, okkeres, majd elfolyósodó, olívzöldes, barnás színű, végül szétporlik. Nincs különösebb szaga és íze.
Előfordulás: tavasztól őszig, főként legelőn, többnyire seregesen növő, gyakori faj.
Étkezési érték: fiatalon ehető, amíg a húsa fehéres. (!!!)
Megjegyzés: összetéveszthető a feketedő pöfeteggel, de az jóval nagyobb, feketés, nem ólomszürke színű, inkább hegyvidéki réteken, erdőben terem. Hasonló még a nagy csészéspöfeteg (Disciseda bovista), de ott a termőtest aljára homokszemcsék tapadnak, színe nem ólomszürke és rövid disciseda típusú kapillíciuma van.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Finy Péter személyes közlése (2017.08.19)
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A leírást az új adatokkal módosította: Szűcs Béla (2017.09.07).
![]() Fotó: Finy Péter | ![]() Fotó: Finy Péter | ![]() Fotó: Finy Péter |
![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Kaposvári László |
![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Faller István |
![]() Fotó: Hodobay Mária |