Ez a gomba NEM EHETŐ.
Kalap: 5-10 (15) cm széles, világos vagy sötétebb vörösbarna, széle halványabb, húsos, felülete ragadós, csupasz vagy benőtten szálas, szárazon fénylő.
Lemezek: fehéresek, idővel rozsdafoltosak lesznek.
Tönk: vörösbarna színű, a csúcsa fehéres, amelyet éles határvonalú, gallér formájú nyálkás zóna különít el a tönk többi részétől.
Hús: fehéres, kissé barnulhat, lisztszagú, íze lisztszerű és keserű.
Előfordulás: szeptembertől novemberig, fenyvesben vagy vegyeserdőben, különösen kéttűs fenyő alatt terem, hazánkban helyenként gyakori gombafaj.
Étkezési érték: nem ehető, keserű íze miatt fogyasztásra alkalmatlan gomba.
Hasonló fajok: kesernyés pereszke (mérgező), óriás pereszke, nyakörves pereszke, szenesedő pereszke.
Forrás: Ewald Gerhartdt - Gombászok kézikönyve.
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Szűcs Béla |