Ez a gomba ehető.
Kalap: fiatalon tojás alakú, közepe kiterülve is púpos marad. Felületét parányi, egymástól szinte el sem különülő halvány okkerbarna szemcsék, pikkelykék borítják. Ezek a kalap széle felé csillagszerűen, csipkésen széthúzódnak, itt előtűnik a kalapbőr fehéres alapszíne.
Lemezek: sűrűk, fehérek, majd szürkülnek, vagy halvány rozsdabarnára foltosodnak.
Tönk: sima, fehér, nyomásra, sérülésre halványbarnán foltosodhat, belseje csöves. Gallérja kettős peremű, gyenge, törékeny, nem mozdítható el a tönkön.
Hús: fehér, nem színeződik, legfeljebb igen lassan rozsdabarna árnyalatot nyer.
Előfordulás: hegyvidéki és alföldi réteken, legelőkön, erdők, akácosok szélén tavasztól késő őszig előfordulhat.
Étkezési érték: ehető, jóízű, bár illata nincs. (!!!)
Forrás: Dr. Rimóczi Imre - Gombaválogató 2
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |