MIGE
2024. július 18.
Frigyes

Enyvestönkű nedügomba - Hygrocybe glutinipes

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.Kalap: gyorsan kiterülő, közepén marad egy kis púp, ritkábban köldökösen bemélyedő. Fiatalon nedvesen élénk citromsárga, majd narancssárgás színe a szélétől kiindulva fakulni kezd. Az idősebb példányok fakó szürkéssárgák vagy szinte fehérek, kezdeti színűkre csak a kalap közepe emlékeztet. Nedves időben vastag nyálkaréteg borítja, egyébként csak tapadós, zsírfényű a kalapja. Széle középtájig, vagy még mélyebben bordás, amelyek mentén cakkosan berepedező vagy hullámos.

 

Lemezek: szélesek, ritkán állók, váltakozó hosszúságúak, az idősebb példányokon erősen a tönkhöz nőnek, kissé lefutóak. Fehéressárgák, narancsos árnyalat nélkül. Élük mindig világosabb, szinte fehér.

 

Tönk: nyúlánk, laposodó, fiatalon, a lemezekhez közel vörösessárga árnyalattal, egyébként sárgás, zöldessárgás. Későn csövesedik. Felszíne mindig nyálkás, még szárazabb időben is, de legalábbis tapadós.

 

Hús: vizenyős, vékony, kalapjával egyszínű, illata és íze jellegtelen.

 

Előfordulás: savanyú talajú hegyvidéki rétek, legelők mindig nyirkos foltjain él, gyakran a mohapárnában. Nyár végi, őszi gomba, amelyet kedvező időjárás esetén november végéig is találhatunk, rendszerint többedmagával.

 

Étkezési érték: nem ehető.

 

Forrás: Dr. Rimóczi Imre - Rétek, legelők és pázsitok gombái

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 


2010.08.10 Bükk, Kisgyőr
Fotó: Szűcs Béla
 
2007.09.21 Ispánk
Fotó: Szűcs Béla
 
2007.09.21 Ispánk
Fotó: Szűcs Béla
 

Vissza a fajlistához