Ez a gomba NEM EHETŐ.
Kalap: 4-12 cm átmérőjű, domború majd tölcséressé válik. Nedves időben ragadós és fénylő, szárazban viszont matt, a közepén sötét, a széle irányában pedig világos szürkésbarna színű.
Lemezek: vastagok és törékenyek, olykor könnyezők. Színük fiatalon fehéres, de hamarosan piszkos krémszínűvé, idős korra pedig barnás árnyalatúra változnak.
Tönk: 3-7 cm hosszú és 1,5-3 cm vastag, hengeres, aljánál elkeskenyedik. Először telt, később emeletesen üreges. Bőre kemény, kérges, fiatalon hamvas. Színe rendszerint szürkés, helyenként barnás, tövénél idős korban rozsdaszínű.
Hús: fiatalon kemény és tömör, elöregedve törékeny, a bőr alatt szürkéstől szürkésbarnáig változó színű.
Előfordulás: júniustól októberig, lombos és fenyőerdőkben, de mindenekelőtt tölgyesekben nő. A síkságtól a hegyvidékekig előfordul, de hazánkban nem gyakori faj.
Étkezési érték: étkezésre alkalmatlan.
Megjegyzés: kalapja szélének sugaras bordázottságáról, csípős ízéről és camambert sajtra emlékeztető kellemetlen szagáról ismerhető meg.
Forrás: Ladislav Hagara - Gombák képes enciklopédiája
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Tölgyesi Tamás levelezőnk | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |