Ez a gomba NEM EHETŐ.
Kalap: 9-15(20) cm, kemény, húsos, félgömb alakúból domború, öregen kiterülő széle aláhajló, felszíne matt, berepedezhet, színe egyenletesen középbarna vagy mogyoróbarna.
Tráma, termőréteg: vastag, tönkhöz nőtt vagy felkanyarodó, fehéres rózsaszínű, öregen barnás rózsaszínű, először szűk, majd tág pórusú.
Tönk: hasas vagy lefelé vastagodó, 8-12 cm hosszú, 2-5,5 cm vastag, világosbarna alapon apró szemű sötétbarna hálózatos végig.
Hús: fehér, elvágva nem változik, a tráma körül rózsás, puha, gombaszagú és erősen keserű.
Termőhely és idő: savanyú talajú fenyvesekben, ritkán lomberdőben, az alföldtől a hegyvidékig, nyáron.
Étkezési érték: nem ehető.
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() |
![]() | ![]() |