Ez a gomba ehető.
Syn.: Boletus appendiculatus, sárgahúsú vargánya
Kalap: 8-15 cm átmérőjű, fiatalon félgömb alakú, idővel domború lesz, végül kissé kiterül. Világos vagy sötétbarna, sárgás, gesztenyebarna árnyalattal, felülete finoman nemezes, később csupasz lesz, száraz időben repedezik.
Csöves rész: a tönk előtt felkanyarodik, pórusai szűkek, fiatalon citrom vagy aranysárga színűek, idővel barnás olívzöldes lesz, nyomásra kékeszölden foltosodik.
Tönk: 5-15 cm hosszú, 2-6 cm vastag, hengeres vagy kissé hasas, a tövénél elvékonyodó, gyakran gyökerező, citromsárga, aranysárga, a töve felé barnás, felülete finoman hálózatos.
Hús: kemény, krém-, aranysárga, a vágásfelületen, főleg a kalapban enyhén kékül, a féregrágásokban vöröses, szagtalan, savanykás ízű.
Előfordulás: júniustól októberig, lomberdőben, főleg meleg tölgyesekben, még száraz időjáráskor is termő, ritka faj.
Étkezési érték: jóízű, ehető, de nem vargányaértékű. (!!!)
Megjegyzés: hasonló az erősebben kékülő, kesernyés ízű, mérgező kesernyés tinóru és a tág pórusú, ehető rozsdabarna tinóru.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Kaposvári László |
![]() Fotó: Tóthné Tancsár Ildikó | ![]() Fotó: Tóthné Tancsár Ildikó | ![]() Fotó: Tóthné Tancsár Ildikó |