Ez a gomba ehető.
Kalap: 2-6 cm széles, világos ezüstszürke, szürke, barnásszürke, különösen a széle idősödve sárgul, vékony húsú, felülete szátaz, sugarasan szálas vagy nemezes, pikkelykés, közepén tompa púppal.
A lemezeket fiatalon múlékony, pókhálószerű fátyol borítja, színük fehéres, idővel sárgulnak.
Tönk: fehéres vagy halványszürkés, felülete szálas vagy sima.
Hús: fehéres, avas lisztszagú és -ízű.
Spóra: elliptikus, 5-6 x 3-4 µm.
Előfordulás: V-XI; hegyvidékeken, lomberdőben nő. Magyarországon helyenként gyakori.
Étkezési érték: ehető, árusítható gombafaj. (!!!)
Hasonló fajok: fenyő-pereszke, öves pereszke; a susulykaképű pereszke és a kúposkalapú pereszke lemezei szintén sárgulók, kalapjuk csúcsos, világosabb, pikkelyes, nyárasainkban és telepített fenyveseinkben gyakori, ehető fajok. Utóbbi két faj biztos elkülönítése jelenleg csak molekuláris vizsgálatokkal lehetségeses.
Forrás: Ewald Gerhardt - Vasas Gizella - Locsmándi Csaba: Gombászok kézikönyve (2017)
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A leírást a forrás megváltozott leírásához igazította: Szűcs Béla (2017.12.05).
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Kaposvári László |
![]() Fotó: Kaposvári László |