Ez a gomba ehető.
Syn.: Boletus aestivalis
Kalap: 5-20(24) cm, húsos és kemény, később puhul. Félgömb alakúból domború, öregen kiterülhet. Széle aláhajló, felszíne bársonyos, ráncolt, öregen lehet sima, fénylő, berepedezett. Színe világos mogyoróbarnától sötétbarnáig vagy okkerbarnáig terjed, vörös árnyalatok nélkül.
Termőréteg: vastag, pórusok szűkek, felkanyarodó, fehérből sárgásak, öregen olívzöldek lesznek, érintésre nem színeződnek.
Tönk: robusztus, hasas, ritkán hengeres, 6-15, 4-5 cm, egészen világos mogyoróbarnától világos barnáig, hasonló színű apró szemű hálózattal a tönk bázisáig.
Hús: először kemény, de hamar puha lesz. Fehér, vágásra nem változik, jellegzetes gombaszagú és ízű.
Előfordulás: melegkedvelő lombos erdőkben, ritkán fenyvesekben nyáron, ősszel.
Étkezési érték: régóta fogyasztott csemegegomba. (!!!)
Megjegyzés:
Jellemző bélyegei:
Összetéveszthető az alakkör többi fajával: a sötétebb kalapú, bronzosan foltos Boletus aereus, a zsíros tapintású Boletus edulis és Boletus pinophilus fajokkal.
Forrás: TERRA
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Magyar Józsefné |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Tóthné Palitz Noémi | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |