Ez a gomba ehető.
Syn.: Bordás tobozfülőke, gyakori tobozfülőke
Kalap: max. 2,5 cm-ig, félgömb alakúból domború, lehet tompa púpos vagy konkáv később; széle finoman bordás, de csak nedvesen, kissé túlnő a trámán; felszíne sugarasan ráncolt; színe sötét okkerbarna vagy vörösbarna.
Lemezek: szürkésfehérek, sűrűk, felkanyarodók vagy tönkhöz nőttek.
Tönk: 2-5 cm hosszú, 0,1-0,2 cm vastag, hengeres, karcsú, sokszor hosszan gyökerező, sima vagy finoman szemcsés, hosszanti szálas, a csúcsa fehér, lefelé kalapszínű lesz, a rizomorfa fehér.
Hús: vékony, fehér, kellemes szagú és ízű.
Termőhely és idő: kéttűs fenyők tobozán márciustól májusig, főleg hegyvidéken, de alföldön is.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |