Ez a gomba NEM EHETŐ.
Termőtest: A kalapszerű rész 1-3 cm-re kiálló, hullámos, gyakran több szalagszerűen összenő, sokszor tetőcserépszerű.
Felső oldala narancssárgás, sárgás alapon, barnásan, körkörösen zónázott, növekedésben levő pereme világosabb.
Tráma, termőréteg: Élénk sárga, narancsos színű, idősebben szürkésre kifakuló.
Hús: 1-2 mm vastag, kemény, a tráma és a hús között látható narancs réteggel, íz és szag nem jellemző.
Termőhely és idő: I-XII; különböző elhalt lombos fák anyagán, gyakran kitermelt fán is nő, hazánkban gyakori gombafaj.
Étkezési érték: nem ehető.
Hasonló fajok: a nemezes réteggomba.
Megjegyzés: A borostás réteggomba a nemzetség legismertebb és leggyakoribb faja. Könnyen felismerhető sárgás színéről és borostás, kalapszerű részéről.
Forrás: TERRA
Ewald Gerhardt: Gombászok kézíkönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Dr. Jenei Csaba, levelezőnk | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |