Ez a gomba ehető.
Termőtest: 1-3 (5) cm átmérőjű, nyeles, fiatalon kör alakú, többnyire szabályos csésze, később ovális vagy vese formájúvá válik. Széle hullámos, kissé behajló, külső oldalának színe okkeres, rózsás vagy fakóvöröses, felülete rövid, piszkosfehér szemcsékkel, pelyhekkel, szőrökkel borított. Belső oldalának színe élénk cinóbervörös, skarlátvörös, felülete sima, fénylő. Nyele 0,5 - 3 cm hosszú, néha hiányozhat, fehéres színű, felülete finoman szőrös, molyhos, néha gyökerező. Termőréteg: a termőtest sima, élénkpiros színű, belső oldalán található.
Hús: vékony, törékeny, viasszerű, fehér, nincs különösebb illata és íze.
Előfordulás: februártól áprilisig (egyik legkorábban megjelenő gombafajunk), talajon fekvő, korhadó ágakon, famaradványokon növő, nem ritka faj.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Megjegyzés: a hozzá kissé hasonló, ehető narancsszínű csészegomba nyári-őszi faj és csak talajon nő. A korábban gyakorinak tartott piros csészegomba (S. coccinea) spóráinak vége lekerekített, hazánkban ritka, ehető faj.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() 2015.03.15 Miskolctapolca Fotó: Szilvásy Edit | ![]() 2015.01.23 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szilágyi Péter, levelezőnk | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Szűcs Béla |