Ez a gomba ehető.
Syn.: Agaricus maliolens; halszagú csiperke
Kalap: vaskos, domború, pogácsaszerű, szárazabb időben kevéssel a talaj felszíne alatt kezd fejlődni, majd a felszínre tör, gyorsan növekedve durván, táblásan felrepedezik. Felszíne fénytelen, előbb fehér, majd egyre több fakó, füstszürke árnyalattal. Széle begöngyölt, kiterülve is aláhajló; szélessége 25-30 cm is lehet.
Lemezek: igen sűrűn állók, felkanyarodók, előbb rózsaszínűek, majd gyorsan feketésbarnára sötétülnek.
Tönk: aránytalanul rövid, nagyon vastag, lefelé vékonyodik; rajta a gallér gyenge, felfelé álló, könnyen foszladozik.
Hús: 5-8 cm vastag is lehet; fiatalon tömör, rugalmas, majd egyre lágyabb. Fehéres színe sebzésre, vágásra narancssárga, téglavörös, majd füstszürke lesz.
Előfordulás: V-XI, szikes alföldi tájakon (a Kisalföldön, a Mezőségben és a Duna-Tisza közén is) seregesen, boszorkánykörökben találhatjuk, az első fagyokig, de a nyári aszályos hetekben ritka. Tűri az erős legeltetést és a sok trágyát, de életéhez nélkülözhetetlen a talaj sótartalma. Autópályák gyakran sózott peremén is találták már. Alföldi városaink piacain nagy mennyiségben árusítják, egyébként Európa-szerte ritka.
Étkezési érték: ehető, jóízű; nyers vesére emlékeztető szaga főzéskor eltűnik. (!!!)
Forrás: Rimóczi I. - Gombák I., Rétek, legelők és pázsitok gombái
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2021.06.05 Miskolc, Kilián Fotó: Demeter Gergő | 2019.05.15 Nemesbikk - Hejőbába Fotó: Barati Sándor levelezőnk | Szikes legelőn 2017.10.07 Biharugra határa Fotó: Szász Béla, hat.: Molnár Géza, Szász Béla |
2009.06.12 Újtikos Fotó: Kákóczki Balázs | 2009.06.12 Újtikos Fotó: Kákóczki Balázs | 2009. 06. 23 Újtikos Fotó: Kákóczki Balázs |