Ez a gomba ehető.
Syn: erősszagú galambgomba
Kalap: 5-10 cm széles, hús-, bor- vagy okkervöröses, bíborbarnás, középen kifakul sárgás, okkeres apró krémolív foltokkal, széle idősen röviden bordás. Kalapbőre szárazon fénytelen, nedvesen tapadós, könnyen lehúzható.
Lemezek: fiatalon világos krémszínűek, majd krémokkeresek. A lemezek élei nyomásra barnulnak.
Tönk: lefelé kissé vastagszik, fehéres, nem vöröses, nyomásra szürkésbarnán foltosodik.
Hús: fehér, idősen vagy nyomásra barnuló, viszonylag kemény, idősen erős heringszagú, enyhe ízű.
Előfordulás: júliustól októberig, lomberdőben, elsősorban savanyú talajon tölgy alatt nő, hazánkban nem ritka.
Étkezési érték: ehető, kellemetlen halszaga elkészítésekor teljesen eltűnik. (!!!)
Hasonló fajok: barnulóhúsú galambgomba, ráncos galambgomba.
Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve (2008)
Dr. Rimóczi Imre - Gombaválogató 5
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2018.07.07 Zubogy, IX. Szakmai Nap Fotó: Fedor Ica, határozás: Albert László | 2012.07.26 Bükk, Bánkút Fotó: Szilvásy Edit | 2012.07.26 Bükk, Bánkút Fotó: Szilvásy Edit |
2008.07.04 Bükk, Szentlélek Fotó: Hodobay Mária | 2008.07.04 Bükk, Szentlélek Fotó: Hodobay Mária | 2008.07.04 Bükk, Szentlélek Fotó: Hodobay Mária |