Ez a gomba NEM EHETŐ.
Syn.: Russula exalbicans, Russula pulchella
Kalap: 3-6 cm széles, bor-, ribizli- vagy világosvörös, már fiatalon is okkersárgán foltos, melybe gyakran zöldes árnyalat is vegyül, végül teljesen kifakul, legfeljebb csak a szélén lehet vörös, felülete matt.
Lemezek: fiatalon fehéresek, majd krémsárgásak, idősen szürkés árnyalatúak.
Tönk: fehér, ritkán rózsás, helyenként okkerfoltos, öregedve gyakran kissé szürkülő.
Hús: fehér, idősen kissé szürkül és puha lesz, gyengén gyümölcs illatú, először csípős, hosszas rágás után enyhe ízű.
Spórapor: világosokker.
Előfordulás: júliustól októberig, nyír alatt erdőben, kertekben, parkokban, hazánkban nem gyakori faj.
Étkezési érték: Csípős íze miatt étkezésre alkalmatlan faj.
Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Tölgyesi Tamás levelezőnk | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Magyar Józsefné |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |