Ez a gomba ehető.
Kalap: 20-60 mm, pereme sima vagy bordázott, fényes, bíborlila vagy lila színű, a közepe néha szürkészöldre színeződik, az egész kalap gyakran halvány, kifakult színű.
Lemezek: sárgák.
Tönk: 30-50 x 5-10 mm, fehér vagy sárgás színű.
Hús: puha, enyhe ízű; illata erős, édeskés-gyümölcsös, kissé a muskátlira emlékeztető.
Mikroszkópos jellemzők: spórapora sárga; spóra 6,5-8,5 x 5,5-7 µm, felülete tüskés-szemölcsös, hálózatos.
Előfordulás: júniustól októberig, tölgy (Quercus) alatt, gyakran parkokban, veszélyeztetett (VL3).
Étkezési érték: ehető (Funga Hungarica). (!!!)
Hasonló fajok: a cifra galambgomba (R. risigallina), a R. melzeri és a baracksárga galambgomba (R. vitellina) termete, spóraszíne hasonló, de ezek a fajok bükk (Fagus) és nyír (Betula) alatt nőnek, kalapjuk nem halvány rózsaszínes.
Forrás:
Knudsen, H.; Vesterholt, J. (eds.) (2012): Funga Nordica. Agaricoid, boletoid, clavarioid, cyphelloid and gastroid genera. Nordsvamp, Copenhagen, p. 171.
Petersen, J. (2019): Fungi of Temperate Europe, vol. 1., Princeton University Press, Princeton and Oxford, p. 399.
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
Index Fungorum
Funga Hungarica
A fajleírást a források alapján Molnár Edit készítette (2022.01.14).
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Dima Bálint |