Ez a gomba NEM EHETŐ.
Kalap: 4-10 cm széles, félgömbölyűből gyorsan ellaposodó, közepe gyakran bemélyed, sima, fényes. Fiatalon sötétebb, néha cseresznyepiros, borvörös színei gyorsan kifakulnak.
Lemezek: csaknem ritkán állók, szélesek és vastagok. Fiatalon sokáig fehérek, majd halvány kénsárgák, csak idősebb korban lesznek halvány okkersárgák, narancssárgásak. Ilyenkor megvágva kissé vörösek lehetnek.
Tönk: 3-8 cm hosszú, 1-2 (3) cm vastag, kemény tapintású; fehér felületén halvány rózsáspiros árnyalat lehet. Előbb csak érintésre, nyomásra, később egész hosszában az alja felé barnul.
Hús: kemény, vastag, fehéres, halvány okkeres, idősen gyakran rozsdabarna; kellemes gyümölcsillatú, de íze nagyon csípős, torokkaparó. Idősebb példányok csípős íze ugyan gyorsan elmúlik, de enni ilyenkor sem szabad, mert gyomorpanaszokat okoz.
Mikroszkopikus jellemzők: spórája nagyjából elliptikus, közel gömb alakú, 7-10 (11,5) x 7-8 (9) μm méretű, 0,5-1,5 μm magas szemölcsök borítják. Spórapora tojássárga színű.
Előfordulás: júniustól október elejéig; hegyvidéki lombos erdőkben (bükkösök, gyertyános tölgyesek) terem, főleg napos erdőszéleken, tisztásokon találhatjuk. Mikorrhizaképző, leggyakoribb partnere a tölgy és a vörös bükk, de néha gyertyán, hárs és más lombos fák alatt is megtalálható.
Étkezési érték: Nem ehető (Funga Hungarica).
Megjegyzés: nemcsak kalapját, de lemezeit és tönkjét is sötétebb foltok tarkíthatják.
Forrás: Dr. Rimóczi Imre: Gombaválogató 3
https://de.wikipedia.org/wiki/Gefleckter_T%C3%A4ubling
Funga Hungarica
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A leírást a források alapján Szűcs Béla készítette (2017.07.09).
2022.10.02 Jósvafő Fotó: Szilvásy Edit | 2022.10.02 Jósvafő Fotó: Szilvásy Edit | 2022.10.02 Jósvafő Fotó: Szilvásy Edit |
2017.07.01 Zubogy, VIII. Szakmai találkozó Fotó: Szűcs Béla | 2017.07.01 Zubogy, VIII. Szakmai találkozó Fotó: Fedor Ilona |