Ez a gomba NEM EHETŐ.
Kalap: 3-6 (8) cm széles, világossárga, fakóokker, okkerbarnás, egységes színezetű vagy a szélénél világosabb, felülete nedvesen tapadós, csillogó, szárazon matt, széle röviden bordás.
Lemezek: már fiatalon krémszínűek, majd piszkos krémokkeresek, gyakran a tönkhöz hasonló színűek.
Tönk: halvány krémokker, nem hófehér.
Hús: piszkosfehéres, viszonylag kemény, édeskés-savanykás szagú, égetően csípős ízű.
Előfordulás: júliustól októberig, savanyú talajú lomberdőben, ritkán fenyvesekben, elsősorban bükkösökben, néha tölgyesekben, ritkán luc alatt. Hazánkban elég gyakori faj.
Étkezési érték: csípős íze miatt étkezésre alkalmatlan gombafaj.
Hasonló fajok: fakósárga galambgomba, élénksárga galambgomba, azonban jellegzetes szaga és sárgás lemezei jól elkülönítik tőlük.
Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Pelles Gábor |