Ez a gomba ehető.
Kalap: nagyobb termetű, borvörös, rózsásbarna színű, közepe öregen kifakul, krémsárgán, zöldessárgán foltosodik. Kalapbőre fénytelen, nedves időben kissé tapadós.
Lemezek: halvány vajsárga, majd okkeres árnyalatú.
Tönk: feltűnően kemény, vastag, nyomásra mézsárgás, halványbarnás foltok jelennek meg rajta.
Hús: barnuló húsú.
Előfordulás: csaknem mindig bükkfákkal él együtt, ritkában gyertyán vagy tölgy alatt is láthatjuk. Nyári, koraőszi, hazánkban ritka gombafaj.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Forrás: Dr. Rimóczi Imre - Gombaválogató 2
Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Kaposvári László |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |