Ez a gomba ehető.
Kalap: 5-11 cm átmérőjű, törékeny, félgömb alakúból domborúan hamar kiterülő, közepe mindig bemélyedő, széle bordázott, felszíne ragadós, alapszíne zöld, de nagyon változatos, okkerzöld, szürkészöld, bronzos zöld, a közepén sárgásokker, kis rozsdafoltokkal.
Lemezek: sápadt krémszínűek, sűrűk, tönkhöz nőttek, féllemez nincs vagy alig van, öregen rozsdásan foltosodnak.
Tönk: 5-7 cm hosszú, max. 2 cm vastag, hengeres, üregesedő, fehér, hosszant ráncolt, öregen sárgásan vagy rozsdásan foltosodhat.
Hús: fehér, törékeny, öregen puha, sárgásan foltosodhat, íz és szag nem jellemző, de nem csíp.
Előfordulás: füves erdőben, nyír és fenyők alatt, júliustól októberig, helyenként gyakori.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Megjegyzés: Nehezen azonosítható egyértelműen, főleg a Griseinae csoport többi fajával téveszthető.
Elkülönítő bélyegei:
A Russula medullata, Russula pseudoaeruginea fajokkal téveszthető össze.
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Tóthné Palitz Noémi | ![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Hodobay Mária |