Csak feltételesen fogyasztható!
Syn.: Mézszínű tuskógomba
Kalap: 2-12 (18) cm átmérőjű, domború, majd ellaposodik, közepe bemélyedhet, gyakran púpos, széle sokáig begöngyölt, idősen gyakran bordázott, sárgás, sárgásbarna, rozsdabarna, közepén letörölhető, sötétebb, szálas pikkelyekkel fedett.
Lemezek: a tönkre lekanyarodók vagy kissé lefutók, krémszínűek, megbarnulnak, rozsdabarnán foltosodnak.
Tönk: 5-12 cm hosszú, 1-1,5 cm vastag, lehet elvékonyodó vagy bunkós, sokszor görbe, többnyire csoportos, sárgás vagy barnás, a fehéres vagy sárgás gallérja alatt szálas, pikkelyes felületű.
Hús: a kalapban vékony, rugalmas, a tönkben szívós, sárgásfehér, jellegzetes szagú, kissé fanyar ízű.
Előfordulás: szeptembertől novemberig (ritkán nyár elején is) lomberdőben, gyümölcsösökben, csoportosan fatuskón vagy egyesével talajon növő, gyakori faj.
Étkezési érték: kalapja ehető, de nyersen mérgező. 20 percig főzni (sütni) kell! (!!!)
Megjegyzés: az ehető csoportos tuskógombával, hagmatönkű tuskógombával, sötétpikkelyes tuskógombával, gumós tuskógombával téveszthető össze.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() 2020.10.20 Pilis, Körtvélyes Csathó Pál fotósorozata | ![]() 2015.10.23 Pétfürdő Fotó: Nagy Ernő Norbert levelezőnk | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Rozgonyi László |
![]() Fotó: Rozgonyi László | ![]() Fotó: Juhász Tibor | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Szűcs Béla |