Ez a gomba NEM EHETŐ.
Kalap: fiatalon félgömbölyű, majd domború kalapja aláhajló szélű marad. Teljesen egyszínű gomba: kezdetben élénk citromsárga, majd egyre erősebb vörösesbarna árnyalatú lesz. Ugyanilyen színű pikkelyek borítják, amelyek miatt kalapja, tönkje érdes tapintású. Később ezek a felálló pikkelyek kalapjáról lekopnak, legfeljebb a peremén maradnak meg. Ekkor csupasz kalapja nedvesen tapadós.
Lemezek: szélesen a tönkhöz nőttek, előbb citromsárgák, majd barnássárgák, de spórapora vöröses fakóbarna.
Tönk: a galléröv felett csaknem sima, vagy lisztszerűen szemcsés.
Hús: kénsárga, fiatalon kellemes, fűszeres illatú, majd retekszagú, íze undorítóan keserű.
Előfordulás: korhadó fenyőtuskón, mohával borított földön, heverő fenyőtörzseken, fatörmeléken terem, kisebb csoportokban, de magányosan is előfordulhat. Ritkán lombos erdőben is él. Nyárvégi, őszi gomba.
Étkezési érték: nem ehető.
Forrás: Dr. Rimóczi Imre - Gombaválogató 5
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Magyar Józsefné |
![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Magyar Józsefné |