Csak feltételesen fogyasztható!
Kalap: (6)10-18(20) cm, nagyon vastag húsú, gömb alakúból sokáig domború, későn és nem teljesen kiterülhet, felszíne sima, széle nem bordás, de burokmaradványoktól cafrangos. Színe fehér vagy krémfehér vagy krémbézs, közepe lehet sötétebb, szögletes vagy táblás, vastag, nagy krémfehér vagy szürkés burokmaradványokkal burkolt, sok esetben majdnem teljesen.
Lemezek: középsűrű, szabadon álló, fehér vagy krémfehér.
Tönk: (6)10-20(25) cm hosszú, (1,5)2-4 cm vastag, robusztus, hengeres, alján ovális vagy szögletes gumóval, lehet gyökerező is, fehér, könnyen letörölhető pelyhekkel, cafrangokkal a teljes felületén. Gallér fehér, cafrangos, múlékony, sokszor a szétterülő kalap széle leszakítja, esetleg bordás. Gumó felszínén ugyancsak könnyen letörölhető pelyhek, cafrangok vannak.
Hús: vastag, kemény, később puhul, fehér, nem színeződik.
Termőhely és idő: melegkedvelő, meszes talajú lomberdőkben, füves erdőszéleken fordul elő, nyártól kora őszig. Elterjedt, nem gyakori.
Étkezési érték: hőkezelés után ehető.
Forrás: TERRA
![]() Fotó: Csanádi István levelezőnk | ![]() Fotó: Csanádi István levelezőnk | ![]() Fotó: Csanádi István levelezőnk |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Bán Imre levelezőnk | ![]() Fotó: Fődi Attila levelezőnk |
![]() Fotó: Fődi Attila levelezőnk | ![]() Fotó: Repcsik Zoltán levelezőnk | ![]() Fotó: Repcsik Zoltán levelezőnk |
![]() Fotó: Repcsik Zoltán levelezőnk | ![]() Fotó: Repcsik Zoltán levelezőnk | ![]() Fotó: Murányi Jenő levelezőnk |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Bodnár Péter, levelezőnk | ![]() Fotó: Bodnár Péter, levelezőnk |
![]() Fotó: Bodnár Péter, levelezőnk | ![]() Fotó: Tancsár Ildikó, utómunka: Kaposvári L. | ![]() Fotó: Tancsár Ildikó |
![]() Fotó: Tancsár Ildikó, utómunka: Kaposvári L. | ![]() Fotó: Soltész Róbert | ![]() Fotó: Soltész Róbert |