Ez a gomba NEM EHETŐ.
Kalap: 2-5 cm széles, piszkosfehéres, halvány hússzínű, fiatalon húsbarnás, majd kifakul és jellegzetesen rozsdafoltos lesz, széle különösen idősen sugarasan bordás.
Lemezek: piszkosfehéresek, később rozsdafoltosak, villásan elágazóak is lehetnek, kissé ritkán állók, a tönk előtt felkanyarodók.
Tönk: halványszürkés, idővel vörösesbarnás, felülete végig fehéren deres, eléggé törékeny.
Hús: gyengén retekszagú és -ízű.
Előfordulás: szeptembertől novemberig, lomb- és fenyőerdőben, de különösen kéttűs fenyő alatt, nagyobb csoportokban, talajon; hazánkban helyenként nem ritka faj.
Étkezési érték: nem ehető, étkezésre alkalmatlan gombafaj.
Hasonló fajok: rózsáslemezű kígyógomba, retekszagú kígyógomba, más kígyógomba-fajok.
Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Fedor Ica levelezőnk | ![]() Fotó: Dr. Jenei Csaba, levelezőnk | ![]() Fotó: Dr. Jenei Csaba, levelezőnk |