Ez a gomba NEM EHETŐ.
Kalap: 2-3 (5) cm átmérőjű, kúpos, középen mindig púppal, széle bordázott, felszíne nedvesen nyálkás. A kalap feléig áttetszően bordázott, színe szürkésbarna, a közepe felé sötétebb.
Lemezek: középsűrűk, szürkések, felkanyarodók vagy tönkhöz nőttek.
Tönk: 3-8 (10) cm hosszú, 0,2-0,4 cm vastag, hengeres, karcsú, görbülhet, magányos vagy csoportos, kalapszínű, lehet korpázott, mindig jól látható bordázottsággal.
Hús: fehéres vagy szürkésbarnás, vékony, törékeny, íz és szag nem jellemző, legfeljebb enyhén liszt- vagy retekszerű.
Előfordulás: lombos és fenyőerdőben, főleg korhadó tuskón, de körülötte a talajon is, júniustól októberig, gyakori.
Étkezési érték: nem ehető.
Megjegyzés: a kígyógombák legtöbbjének étkezési értéke nem ismert, határozásuk nehéz. Számos más kígyógomba fajtól a bordázott tönkje különíti el.
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Várhidy Zsuzsanna | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Hodobay Mária |