Ez a gomba ehető.
Syn.: Amanita spissa
Kalap: 5-15 cm átmérőjű, fiatalon félgömb alakú, domború, majd ellaposodik. Szürkésbarna, dohánybarna, okkerszürke, barna, felületén eleinte könnyen leváló fehéres, majd szürkés színű pettyek láthatók, széle fiatalon nem bordázott.
Lemezek: sűrűn és szabadon állók, felkanyarodók, fehéresek, élük finoman csipkézett.
Tönk: 7-9 cm hosszú, 1,5-2 cm vastag, hengeres, eleinte fehér, majd szürkés színű. Fehér gallérja és a tönk felső része bordázott, gallér alatt szálas vagy szálasan pelyhes, bocskora nincs, répaszerűen megvastagodott tövén többé-kevésbé gyűrűszerűen kiemelkedő pelyhek láthatók.
Hús: puha, vizenyős, fehér, dohos vagy krumpliszagú, répaízű.
Előfordulás: júniustól novemberig, lomb- és fenyőerdőben növő, elég gyakori faj.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Megjegyzés: nagyon hasonlít hozzá a mérgező párducgalóca, de annak nem a gallérja bordázott, hanem a kalap széle. A feltételesen ehető szürke selyemgomba kalapszéle erősen bordázott és hüvelyszerű bocskora van, a feltételesen ehető piruló galóca húsa vörösödő.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Tóthné Palitz Noémi | ![]() Fotó: Tóthné Palitz Noémi | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Szűcs Béla |