Ez a gomba NEM EHETŐ.
Kalap: 1-2 (3) cm átmérőjű, kúpos vagy harang alakú, középen kis púppal, széle bordázott, felszíne a közepéig bordázott. Színe világos vagy sötét olív-szürkésbarna, gyakran narancsszínű foltokkal a tejnedvtől.
Lemezek: középsűrűk, fehérek, felkanyarodók, a tejnedvtől narancs foltokkal. Már egy fűszál érintésére is foltosodnak.
Tönk: 5-9 (11) cm hosszú, 0,1-0,2 cm vastag, csöves, porcosan áttetsző, hengeres, karcsú, a kalap alatt narancsszínű, lefelé egyre sötétebb. Alsó harmadában görbülhet, elálló, bozontos fehér vagy élénksárga szőrök borítják. Sebzésre élénk narancsvörös, sáfránysárga tejnedvet ereszt.
Hús: vékony, törékeny, vizenyős, azonnal narancsszínű tejnedvet ereszt, íz és szag nem jellemző.
Előfordulás: lehullott lombos ágakon, gallyakon, tápanyagdús erdőkben, főleg bükkösökben, ritkábban tölgyek alatt is láthatjuk, júniustól októberig.
Étkezési érték: nem ehető.
Megjegyzés: a kígyógombák legtöbbjének étkezési értéke nem ismert, határozásuk nehéz. Számos más kígyógomba (Mycena) fajtól az élénk narancs tejnedve különíti el, a többi tejnedves faj teje vörös, fehér vagy színtelen.
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
Fotó: Szűcs Béla | Fotó: Magyar Józsefné | Fotó: Szilvásy Edit |
Fotó: Szilvásy Edit | Fotó: Magyar Józsefné | Fotó: Tóthné Palitz Noémi |
Fotó: Magyar Józsefné | Fotó: Kaposvári László | Fotó: Szilvásy Edit |
Fotó: Tóthné Palitz Noémi | Fotó: Soltész Róbert | Fotó: Kaposvári László |
Fotó: Magyar Józsefné | Fotó: Magyar Józsefné | Fotó: Hodobay Mária |
Fotó: Tóthné Palitz Noémi | Fotó: Tóthné Palitz Noémi |