Csak feltételesen fogyasztható!
Kalap: 5-20 cm átmérőjű, fiatalon félgömb alakú, domború, majd ellaposodik. Halványvöröses, vörösessárgás, vörösesbarnás, varszerű, fehéres, sárgás, később rózsásbarnás pettyekkel díszített.
Bőre könnyen lehúzható.
Lemezek: sűrűn és szabadon állók, szélesek, fehérek, vörösen foltosodók.
Tönk: 6-15 (30) cm hosszú, 1-3 cm vastag, fehéres, vörösödő, bocskora nincs. A gumószerűen megvastagodott töve övszerűen rücskös felületű, borvöröses, jól fejlett, lelógó, fehér, bordás gallérja van.
Hús: puha, fehér, vörösödő, különösen a tönk tövében és a rágásnyomokban (ezért nevezik sokfelé vértövű galócának - Szerk.). Szagtalan, fiatalon édeskés ízű, később kissé kaparó.
Előfordulás: májustól októberig, lomb- és fenyőerdőben növő, gyakori faj.
Étkezési érték: feltételesen ehető, nyersen mérgező. (!!!)
Megjegyzés: a mérgező párducgalócával téveszthető össze.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
2019.06.25 Bükk, Csanyik Fotó: Szűcs Béla | Fotó: Szűcs Béla | Fotó: Szűcs Béla |
Fotó: Magyar Józsefné | 2016.07.23 Zempléni-hg., Újhuta Fotó: Szűcs Béla, határozás: Albert László | Fotó: Szilvásy Edit |
Fotó: Szűs Béla | Fotó: Szűcs Béla | Fotó: Szűcs Béla |
2012.08.18 Bükkszentkereszt Fotó: Szilvásy Edit | Fotó: Magyar Józsefné | Fotó: Szűcs Béla |
Fotó: Szilvásy Edit | Fotó: Magyar Józsefné | Fotó: Bodnár Péter, levelezőnk |
Fotó: Szűcs Béla | Fotó: Szilvásy Edit | Fotó: Tóthné Palitz Noémi |
Fotó: Magyar Józsefné | Fotó: Hegedüs Ferencné | Fotó: Hodobay Mária |
Fotó: Magyar Józsefné | Fotó: Hodobay Mária | Fotó: Hodobay Mária |
Fotó: Hodobay Mária | Fotó: Hodobay Mária | Fotó: Szűcs Béla |
Fotó: Szűcs Béla | Fotó: Szűcs Béla |