Ez a gomba ehető.
Syn.: Leccinum crocipodium, Leccinum nigrescens
Kalap: 3,5-10 (15) cm átmérőjű, félgömb alakú, de legfeljebb erősen domború lesz, széle aláhajló, a kalapbőr a trámán túlnő, felszíne molyhos vagy bőrszerű, repedező, ilyenkor a kalapbőr repedezik, színe okkerbarna, barna, gesztenyebarna vagy sárgásbarna.
Tráma, termőréteg: szűk pórusú, vastag, öblösen felkanyarodó, sárga, öregen szürkés vagy feketés lesz, nyomásra barnásfeketés.
Tönk: karcsú, 6-9 (11) cm hosszú, 1,3-2,5 (4) cm vastag, hengeres, lefelé egyenletesen vastagodik, görbülhet, sárga alapon felül sárga, lefelé feketésbarna, apró, sűrű pikkelyekkel borított, melyek hosszirányban rendeződnek.
Hús: kemény, merev, fehér, először pirul, majd tönkben hamarább, kalapban később szürkül, jóízű, jószagú.
Előfordulás: savanyú talajú lomberdőkben, főleg tölgyesekben , nyártól kora őszig. Ritkasága miatt kímélendő gomba.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Megjegyzés: Az érdestinóruk azonosításához legtöbbször a mikorrhizapartner ismerete szükséges.
Jellemző bélyegek:
Sárga trámája miatt más Leccinum fajjal nem téveszthető össze.
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2020.09.15 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | 2014.09.21 Pilis Fotó: Torma Henriett levelezőnk | 2014.08.14 Imola Fotó: Magyar Józsefné |
2014.08.14 Imola Fotó: Magyar Józsefné | 2013.06.30 Bükk, Leányvár Fotó: Szűcs Béla | 2012.08.15 Bükk, Csanyik Fotó: Szűcs Béla |
2012.07.28 Zempléni-hg., Károlyfalva Fotó: Szűcs Béla | 2012.07.08 Előpatak környéke, Erdély Fotó: Bodnár Péter, levelezőnk | 2012.06.09 Zempléni-hegység, Bózsva Fotó: Magyar Józsefné |
2011.07.10 Cserehát, Ragály Fotó: Szilvásy Edit | 2011.07.10 Cserehát, Ragály Fotó: Magyar Józsefné | 2010.08.08 Bükk, Csanyik Fotó: Szilvásy Edit |
2010.07.27 Bükk, Csanyik Fotó: Hegedüs Ferencné | 2009.07.18 Zemplén, Pálháza Fotó: Hodobay Mária | 2006.07.15 Cserehát Fotó: Szűcs Béla |
2006.07.05 Cserehát Fotó: Szűcs Béla | 2006.06.29 Cserehát Fotó: Hodobay Mária | 2005.07.23 Miskolc Fotó: Hodobay Mária |
2005.07.23 Miskolc Fotó: Hodobay Mária |