Csak feltételesen fogyasztható!
Syn.: Leccinum carpini, Leccinum griseum, Leccinum pseudoscabrum
Kalap: 9-13 cm, félgömb alakúból domború, széle szabályos, felszíne bőrszerű, méhsejtszerűen ráncos, lehet berepedező, színe barna, olív vagy fekete foltokkal.
Tráma, termőréteg: vastag, felkanyarodó, szűk pórusú, fehéresszürke, de feketedhet.
Tönk: karcsú, 8-10 (15) cm hosszú, 1-2,5 cm vastag, lefelé egyenletesen vastagodó, fehér alapon barnásfeketés szálas és fekete pikkelyes.
Hús: kemény, fehér, szálas, elvágva szürkésrózsából szürkére, majd feketésszürkére változik, jellegzetes gombaszagú és ízű.
Termőhely és idő: gyertyánmikorrhizás (egyes adatok szerint mogyoró- és bükkmikorrhizás is), üde gyertyánelegyes erdőkben, kora nyártól késő őszig, hegy és dombvidéken.
Étkezési érték: csak fiatalon és 20 perc hőkezelés után fogyasztható! (!!!)
Megjegyzés: az érdestinóruk azonosításához legtöbbször a mikorrhizapartner ismerete szükséges.
Forrás: TERRA
http://www.gombanet.hu/vadon-termo-eheto-es-arusithato-gombak
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
mycobank.org (jelenlegi tudományos név)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() 2018.06.20 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | ![]() 2018.06.20 Kelemér Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Magyar Józsefné |
![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |