Ez a gomba ehető.
Syn.: Vörösödőtejű tejelőgomba
Kalap: 3 - 8 (10) cm széles, közepe kissé bemélyedő, narancsvöröses, barnásvöröses, már fiatalon is zöldesre, kékeszöldesre színeződik, felülete sötéten, körkörösen zónás vagy foltos, nedvesen tapadós.
Lemezek: húsvörösek, narancssárgásak, később helyenként kékeszöldesek lesznek.
Tönk: kalapszínű, felülete a gödörkéktől foltos.
Tejnedv: narancsvörös, néhány perc múlva borvörös lesz, hosszabb állás után megzöldül.
Hús: kemény, megvágva viszonylag gyorsan borvörös színű lesz, íze kissé kesernyés.
Előfordulás: IX – XI. hónapokban, fiatal kéttűs fenyők alatt nő, hazánkban gyakori.
Étkezési érték: ehető, viszonylag kevés keserűanyagot tartalmaz. (!!!)
Hasonló fajok: ízletes- és lucfenyvesi rizike, a vöröstejű rizike (Lactarius sanguifluus) szintén kéttűs fenyő alatt nő, de tejnedve kezdettől fogva borvörös színű.
Forrás: Ewald Gerhardt – Gombászok kézikönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Magyar Józsefné |