MIGE
2024. november 10.
Réka

Rőt tejelőgomba - Lactarius rufus

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


Syn.: Rőt keserűgomba

 

Kalap: 3-10 cm átmérőjű, kezdetben domború, majd ellaposodik, végül kissé tölcséressé válik, közepén többé-kevésbé csúcsos púp látható, széle sokáig begöngyölt, vörösbarna, felülete deres.

 

Lemezek: a tönkre ránőnek vagy kissé lefutók, fiatalon krémszínűek, majd húsvörös-okker színűek lesznek.

 

Tönk: 3-8 cm hosszú, 0,5-2 cm vastag, hengeres, a kalaphoz hasonló színű vagy egy kissé halványabb, felülete fiatalon deres, később többé-kevésbé csupasz.

 

Hús: merev, kemény, halvány vörösesbarnás, tejnedve fehér, nem változik, gyantaillatú, égetően csípős ízű.

 

Előfordulás: júniustól novemberig, savanyú talajú fenyvesekben és nyír alatt növő, nem ritka faj.

 

Étkezési érték: nem ehető.

 

Megjegyzés: hasonló a sima kalapú, poloskaszagú, nem ehető vörösbarna tejelőgomba és a megbarnuló tejnedvű, nem púpos kalapú, heringszagú, ehető kenyérgomba.

 

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 

 


2012.11.17 Bükkszentkereszt
Fotó: Szilvásy Edit
 
2012.11.17 Bükkszentkereszt
Fotó: Szilvásy Edit
 
2012.11.17 Bükkszentkereszt
Fotó: Szilvásy Edit
 
2009.08.29 Niedzica, Lengyelország
Fotó: Szilvássy Edit
 
2007.10.01 Miskolc-Csanyik
Fotó: Hegedüs Ferencné
 

Vissza a fajlistához