MIGE
2024. november 12.
Jónás, Renátó

Fehértejű keserűgomba - Lactifluus piperatus

Csak feltételesen fogyasztható!Csak feltételesen fogyasztható!


Syn.: Lactarius piperatus, borsos tejelőgomba, közönséges keserűgomba

 

Kalap: 5-15 (20) cm átmérőjű, fiatalon domború, majd kiterül, végül tölcséres lesz. Széle sokáig aláhajló, fehéres, idősebb korban okkeres, világosbarna foltokkal. Felülete sima, csupasz, matt, száraz időben táblásan repedezik.

 

Lemezek: a tönkre lefutók, sűrűn állók, keskenyek, fehérek vagy krémszínűek, idősen okkerbarnásan foltosodnak.

 

Tönk: 3-10 cm hosszú, 1-3 cm vastag, hengeres, a töve felé elvékonyodó, fehéres, okkerbarnán foltosodó, felülete csupasz, kissé egyenetlen.

 

Hús: kemény, pattanva törik, fehér színű, megszáradva, különösen a tönkben sárga, sérülésre bőséges, fehér színű tejnedvet ereszt, szagtalan, égetően csípős ízű.

 

Előfordulás: júliustól októberig, lomb és fenyőerdőben gyakori, a szárazságot jól tűrő gombafaj.

 

Étkezési érték: csak sütve fogyasztható. (!!!)

 

Megjegyzés: összetéveszthető a nem ehető pelyhes keserűgombával , rózsáslemezű tejelőgombával és az ehető földtoló galambgombával.

 

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 


2012.07.13 Bükk, Létrás
Fotó: Tóthné Palitz Noémi
 
2012.07.06 Előpatak környéke, Erdély
Fotó: Bodnár Péter
 
2010.07.08 Bükk
Fotó: Magyar Józsefné
 
2008.08.03 Bükk, Bánkút
Fotó: Kaposvári László
 
2008.08.03 Bükk, Bánkút
Fotó: Kaposvári László
 
2008.07.05 Bózsva
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.07.05 Bózsva
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.06.29 Bükkszentlászló fölött
Fotó: Szűcs Béla
 
2006.06.28 Cserehát-Irota
Fotó: Hodobay Mária
 

Vissza a fajlistához