Csak feltételesen fogyasztható!
Syn.: Lactarius piperatus, borsos tejelőgomba, közönséges keserűgomba
Kalap: 5-15 (20) cm átmérőjű, fiatalon domború, majd kiterül, végül tölcséres lesz. Széle sokáig aláhajló, fehéres, idősebb korban okkeres, világosbarna foltokkal. Felülete sima, csupasz, matt, száraz időben táblásan repedezik.
Lemezek: a tönkre lefutók, sűrűn állók, keskenyek, fehérek vagy krémszínűek, idősen okkerbarnásan foltosodnak.
Tönk: 3-10 cm hosszú, 1-3 cm vastag, hengeres, a töve felé elvékonyodó, fehéres, okkerbarnán foltosodó, felülete csupasz, kissé egyenetlen.
Hús: kemény, pattanva törik, fehér színű, megszáradva, különösen a tönkben sárga, sérülésre bőséges, fehér színű tejnedvet ereszt, szagtalan, égetően csípős ízű.
Előfordulás: júliustól októberig, lomb és fenyőerdőben gyakori, a szárazságot jól tűrő gombafaj.
Étkezési érték: csak sütve fogyasztható. (!!!)
Megjegyzés: összetéveszthető a nem ehető pelyhes keserűgombával , rózsáslemezű tejelőgombával és az ehető földtoló galambgombával.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2012.07.13 Bükk, Létrás Fotó: Tóthné Palitz Noémi | 2012.07.06 Előpatak környéke, Erdély Fotó: Bodnár Péter | 2010.07.08 Bükk Fotó: Magyar Józsefné |
2008.08.03 Bükk, Bánkút Fotó: Kaposvári László | 2008.08.03 Bükk, Bánkút Fotó: Kaposvári László | 2008.07.05 Bózsva Fotó: Hodobay Mária |
2008.07.05 Bózsva Fotó: Hodobay Mária | 2008.06.29 Bükkszentlászló fölött Fotó: Szűcs Béla | 2006.06.28 Cserehát-Irota Fotó: Hodobay Mária |