Ez a gomba védett!
Ez a gomba NEM EHETŐ.
Kalap: 4-15 cm átmérőjű, fiatalon domború, később ellaposodik majd közepe bemélyed, tölcséressé válik, a közepén gyakran tompán púpos. Felülete nemezes-szálas, matt, általában nem zónázott, de néha körkörösen, sötétebben foltos. Színe okkeres, húsbarnás, fahéjbarnás, a pereme felé kifakuló.
Lemezek: sűrűn állók, a tönkre kissé lefutók, fiatalon sárgásfehérek, idősen okkersárgás színűek.
Tönk: 5-12 cm hosszú és 1-3 cm széles, felülete pelyhes-deres, alján fehéren szálas-nemezes, halvány kalapszínű.
Hús: merev, törékeny, krémsárgás vagy hússzínű, elvágva okkeresen elszíneződő, tejnedve vízszerű, nem csípős. A hús jellegzetes Maggi fűszerre emlékeztető illatú, ami megszáradva jól érezhető.
Élőhely: Savanyú talajú nedves fenyőerdőkben, luc, erdeifenyő valamint nyírek alatt fordul elő. Hazánkban augusztustól októberig terem, mindenekelőtt tőzegmohalápban, nyírek alatt, ritkábban savanyú talajú elegyes erdőben, ahol nyír és fenyő is található.
Veszélyeztetettség oka hazai és nemzetközi szinten: Európa hegyvidéki valamint északi részein gyakori faj, ezért jelenleg ezeken a területeken nem számít veszélyeztetettnek. Hazánkban a tőzegmohalápok vízszintjének csökkenése és a terület eutrofizálódása nemcsak az élőhelyet, hanem magát a fajt is veszélyezteti.
Természetvédelmi értéke: 5 000 Ft
Forrás: Siller Irén, Dima Bálint, Albert László, Vasas Gizella, Fodor Lívia, Pál-Fám Ferenc, Bratek Zoltán, Zagyva Imre: Védett nagygombafajok Magyarországon – Mikológiai Közlemények, Clusiana 45(1-3): 3-158. (2006)
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Fődi Attila levelezőnk | ![]() Fotó: Fődi Attila levelezőnk | ![]() Fotó: Kőszeginé Tóth Judit |
![]() Fotó: Kőszeginé Tóth Judit | ![]() Fotó: Honecz Lajos levelezőnk | ![]() Fotó: Honecz Lajos levelezőnk |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Dima Bálint | ![]() |