Ez a gomba ehető.
Syn: Agaricus abriptubulbus
Kalap:6-14 cm átmérőjű, fiatalon szögletes alakú, majd kiterül, fehéres, nyomásra gyorsan sárgul, idősödve narancsos színű lesz, felülete selymes vagy benőtten szálas.
Lemezek: sűrűn és szabadon állók, fiatalon szürkésrózsásak, majd feketésbarnásak lesznek.
Tönk:7-12 cm hosszú, 0,8-2 cm vastag, hengeres, görbül, a tövénél gumószerűen megvastagodott. Fehér, nyomásra sárgul, idősödve többé-kevésbé barnul, felülete selymes, gallérja hártyás, gyakran szakadozott.
Hús: vékony, puha, fehér, vágásra enyhén sárgul, feltűnő ánizsillata van, jóízű.
Előfordulás: májustól novemberig, lomb- és fenyőerdőben növő, gyakori faj.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Megjegyzés: hasonló hozzá a halálosan mérgező gyilkos galóca, a mérgező citromgalóca és az ehető erdőszéli csiperke.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Kaposvári László |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |