Ez a gomba ehető.
Syn.: Csigapereszke
Kalap: 5-12 (20) cm átmérőjű, fiatalon domború, közepén kis púppal, sokáig begöngyölt szélű, majd kiterül, fehéres alapszínű felületét borvörös foltok tarkítják, kissé tapadós, szárazon fénylő.
Lemezek: szélesen a tönkhöz nőttek vagy kissé lefutók, vastagok, fehéresek, borvörösen foltosodnak.
Tönk: 5-8 cm hosszú, 1,5-3 cm vastag, általában zömök, fehéres, borvörösen foltos, a csúcsán szemcsés, korpázott, lefelé sima.
Hús: vastag, kemény, fehéres, vörös foltokkal, szaga nem jellegzetes, íze idősen kesernyés.
Előfordulás: augusztustól novemberig, savanyú talajú lomberdőben növő, viszonylag ritka faj. (!!!)
Étkezési érték: fiatalon ehető.
Megjegyzés: a gomba alakja inkább pereszkére emlékeztet. A nem ehető nyárfa-pereszkével téveszthető össze.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Magyar Józsefné Leskó Valéria |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Hendrik Péter levelezőnk | ![]() Fotó: Hendrik Péter levelezőnk |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Magyar Józsefné |
![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Szűcs Béla |