Ez a gomba ehető.
Syn.: Hygrophorus cerasinus, mandulaillatú csigagomba
Kalap: 2-5 (6) cm, félgömb alakúból domború, öregen esetleg kiterülő, széle aláhajló, felszíne nedvesen síkos, sima vagy alig láthatóan benőtten szálas. Színe szürke, sápadtszürke vagy okkerszürke, a benőtt szálak lehetnek feketések.
Lemezek: szélesen tönkhöz nőttek vagy enyhén lefutók, ritkák, fehérek, esetleg sárgás beütéssel, féllemez van.
Tönk: 4-5 hosszú, 0.5-1,2 vastag, hengeres, görbülhet, fehér, rajta fehér pelyhek, szemcsék a teljes felületén.
Hús: szálas, fehér, esetleg halványszürkés árnyalattal, édeskés, keserűmandula szagú.
Előfordulás: szeptembertől novemberig, savanyú talajú fenyőerdőkben, lucosokban, moha között, nedvesebb helyeken.
Étkezési érték: ehető, aromás. (!!!)
Megjegyzés: összetéveszthető a szálas-pikkelyes tönkű szürke csigagomba (Hygrophorus pustulatus), a jácintszagú Hygrophorus hyacinthinus, a sárgás krémszínű lemezű Hygrophorus odoratus és a szürkés vagy rózsaszínes lemezű kormos csigagomba (Hygrophorus camarophyllus) fajokkal.
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2012.10.13 Cserehát, Ragály Fotó: Magyar Józsefné | 2010.10.02 Cserehát Fotó: Magyar Józsefné | 2010.10.02 Cserehát Fotó: Magyar Józsefné |
2008.11.09 Cserehát, Ragály Fotó: Hodobay Mária | 2008.09.30 Bükk, Bánkút Fotó: Hodobay Mária | 2007.09.29 Bükk-Hollóstető Fotó: Hodobay Mária |