Ez a gomba NEM EHETŐ.
Syn.: Közönséges fakógomba
Kalap: 3-5-(9) cm, kúp vagy harang alakúból kiterülő, középen lehet tompa púpos; széle sokáig begöngyölt; felszíne sima, síkos; színe krémtől szürkés bézsig, a széle gyakran világosabb.
Lemezek: krémszínűek, ibolya árnyalattal, majd barnára színeződnek a spóráktól, sűrűk, tönkhöz nőttek vagy enyhén felkanyarodók, élük fiatalon vízszerű guttációkkal, melyek kiszáradva barna pettyként maradnak meg a lemezélen és a tönk csúcsán.
Tönk: 3-5-(7) cm hosszú, max 2 cm vastag, hengeres vagy gumós, fehér alapon fehéresen gyapjas- szálas.
Hús: fehéres krémszínű, erősen retekízű és szagú.
Termőhely és idő: lombos és fenyőerdőkben, gyakran seregesen, júliustól októberig, elterjedt, gyakori.
Étkezési érték: nem ehető.
Megjegyzések: A Hebeloma sinapizans fajjal téveszthető össze.
Elkülönítő bélyegek:
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2013.11.08 Miskolci Egyetem parkja Fotó: Szűcs Béla | 2013.11.08 Miskolci Egyetem parkja Fotó: Szűcs Béla | 2012.10.13 Cserehát, Ragály Fotó: Magyar Józsefné |
2012.10.13 Cserehát, Ragály Fotó: Magyar Józsefné |