Ez a gomba ehető.
Syn.: Pulveroboletus gentilis
Kalap: félgömbölyű, szabálytalanul domború, majd lapos lesz. Kalapbőre fiatalon, középtájt kissé nemezes, repedező, nedves időben tapadós, ragadós.
Termőréteg: aranysárga, majd sárgásbarna, erősen a tönkhöz nőtt, majd azon kissé lefutó. Pórusai élénk citrom- vagy aranysárgák, idősen olajsárgák, barnásak. Fiatalon kerekdedek, szűkek, vagy kissé szögletesek, később a kalap széle felé sugarasan megnyúltak.
Tönk: lefelé vékonyodó, gyakran görbül, felül aranysárga, lefelé barnásvörös vagy barnás árnyalatú, kissé tapadós.
Hús: fehér, a kalapbőre alatt és a tönk aljában kissé vörösödik. Már fiatalon is puha, később a tönkben szivacsosan üregesedhet is.
Előbb kellemes illatú és ízű, majd savanykás.
Előfordulás: nyár közepétől a fagyokig terem főleg tölgyek alatt, de gyertyán és bükk alatt is találtuk már. Európa szerte ritka, kistermetű gomba a vargányák rokonságában.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Forrás: Dr. Rimóczi Imre - Gombaválogató 6.
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Hegedüs Ferencné | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |