EZ A GOMBA MÉRGEZŐ!
Syn.: Entoloma rhodopolium f. nidorosum
Kalap. 3-6 (9) cm széles, vékony húsú, higrofán, sárgás-, barnásszürke, gyorsan kifakul, felülete sima, csupasz, selymesen fénylő.
Lemezek: fiatalon fehéresek, később rózsásak, foggal nőnek a tönkhöz.
Tönk: kalapszínű, vékony.
Hús. a gomba feltűnően törékeny, szúrós, nitrózus (salétromsav-) szagú, íze nem jellegzetes, néha kissé lisztízű is lehet.
Előfordulás: júniustól novemberig, többnyire lomberdőben, különösen bükkösökben, seregesen, hazánkban helyenként nem ritka.
Étkezési érték: mérgező, 0,5-3 óra lappangási idő után hányás és hasmenés jelentkezik. Méreganyagait még nem ismerjük.
Hasonló fajok: tövisaljagomba, zöldesszürke döggomba.
Megjegyzés: Szúrós, nitrózus szaga jellegzetes, ami alapján könnyen elkülöníthető. Régebben a lúgszagú döggombát önálló fajnak tartották, újabban azonban a mikológusok egy része még formának sem fogadja el.
Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve (2008)
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2010.08.13 Bükk, Csanyik Fotó: Szilvásy Dénes | 2010.08.13 Bükk, Csanyik Fotó: Szilvásy Edit | 2010.08.13 Bükk, Csanyik Fotó: Szilvásy Edit |
2010.08.13 Bükk, Csanyik Fotó: Szilvásy Edit | 2010.07.03 Bükk, Hollóstető Fotó: Kaposvári László |