Ez a gomba ehető.
Syn.: Tövisalja döggomba
Kalap: 3-13 cm átmérőjű, eleinte kúpos, majd kiterül, de a közepén púpos marad. Széle fiatalon aláhajló, majd hullámosan karéjossá válik, gyakran behasadozik. Szürkésbarnás, idővel szürkés bőrszínűre vagy piszkos okkeresre kifakul, felülete sugarasan szálas, száraz időben selymesen fénylő.
Lemezek: a tönkhöz nőttek vagy kis foggal lefutók, sűrűn állók, szélesek, eleinte fehéresek, majd rózsás-hússzínűek.
Tönk: 5-12 cm hosszú, 0,5-2 cm vastag, hengeres, kissé bunkós vagy elvékonyodó, fehéres, gyakran szürkésbarnán, hosszan szálas.
Hús: a kalapban vékony, törékeny, a tönkben szálas, fehéres, lisztszagú és -ízű.
Előfordulás: áprilistól júniusig, erdőben, réten, kökény és galagonya alatt, kertben, kajszibarack- és szilvafa alatt növő, gyakori faj.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Megjegyzés: a mérgező zöldesszürke döggombával téveszthető össze, ezért júniusban már csak gyümölcsfák alatt gyűjtsük.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Mike Attila, levelezőnk |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Szűcs Béla |