Ez a gomba NEM EHETŐ.
Kalap: 5–12 cm széles. Kezdetben domború, később kiterül és a közepe enyhén benyomottá válik. A kalapbőr szárazon sima, fényes, nedvesen tapadós, gyakorlatilag nem vagy alig húzható le. A kalap pereme nem bordázott. Borvörös, barnáslila, lilás-gesztenye színű, olykor kifakult foltokkal.
Lemezek: sűrűn állók, tönkhöz nőttek, szélesek, a tönknél villásan elágazók és a lemezek közt erezettek (anasztomizálók), a kalap széle felé hasasodók. Idősen sötét okkersárgák, a kalap szélénél a lemezek éle néha lilásan kihúzott.
Tönk: 4–6(10) cm magas, 1,5–3 cm átmérőjű, hengeres-bunkós, törékeny. Fehéres színű, de a tönk közepe táján vöröses-lilásan foltosodik.
Hús: fehér, a kalapbőr alatt lilás. Enyhén gyümölcsös illatú, enyhe ízű.
Spórák: gömbölydedek, 7,3–10(11) × 6,4–8(10) μm méretűek, csírapórus nélküliek, nagy tüskékkel és elszórtan bordákkal borított felületűek. Spórapor sötét sárgásokker színű.
Előfordulás: júliustól novemberig, meszes-agyagos talajon, lomberdőkben, parkokban és temetőkben. Elsősorban bükkmikorrhizás, de tölgy, gyertyán és gesztenye alatt is előfordulhat. Magyarországon melegkedvelő tölgyesekben (Budai-hg., Velencei-hg.) előforduló, ritka faj.
Étkezési érték: Hagara szerint ehető, Overall, valamint Eyssartier és Roux szerint nem ehető. Szerkesztői megjegyzés: biztonságból a fajt étkezési értéke szerint az utóbbi kategóriába soroljuk.
Hasonló fajok: ízletes galambgomba, vöröstönkű galambgomba.
Megjegyzések: a különböző galambgombafajok precíz elkülönítéséhez szükség lehet különböző reagensekre és festékekre is (bővebben lásd a szürkülőtövű galambgomba leírásánál). A tárgyalt faj kémiai reakciói: a vas(II)-szulfát a húson élénk rozsdás-rózsaszínes lesz, gvajak a húson gyorsan és intenzíven kékül. Fenol (2%-os vizes oldat) a tönkön vöröseslilás lesz (feketeribizliszörp-színű).
FORRÁS:
Eyssartier, G., Roux, P. (2024): Le Guide des champignons: France et Europe. 5e édition. Éditions Belin, Paris, p. 220.
Hagara, L. (2014): Ottova Encyklopédia Húb [(Az) Otto (Kiadó) gomba enciklopédiája]. Ottovo nakladatelství s.r.o., Praha, p. 424.
Kibby, G. (2017): The genus Russula in Great Britain. [A Russula nemzetség Nagy-Britanniában]. [szerzői kiadás], p. 66.
Overall, A. (2017): Fungi: Mushrooms & Toadstools of parks, gardens, heaths and woodlands. [szerzői kiadás], p. 454.
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzéke (2017.04.26).
Az aláhúzott részek Albert László személyes közlései (2025. 02. 26.).
A leírást a források felhasználásával Fődi Attila készítette (2025. 02. 24.) és Albert László ellenőrizte (2025. 02. 26.).
A fajlistában rögzítette: ifj. Kaposvári László (2025. 02. 28.).
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
Fotó: Albert László | Fotó: Albert László |