Ez a gomba ehető.
Syn.: Agaricus porphyrizon
Kalap: fiatalon félgömbölyű, majd domború, végül kiterülő, középen kissé behorpadt. Felszíne fiatalon élénk rézvörös, szürkés, rózsás árnyalattal, sugarasan szálas, rásimuló, széles pikkelyekkel. Kiterülve fehéres, csak a közepén marad rézvörös, sárgás árnyalattal, a széle felé egyre ritkább pikkelyekkel.
Lemezek: fiatalon szürkésfehérek, majd szürkés rózsaszínűek, végül csaknem feketén vörösbarnák. Élük finoman fogazott.
Tönk: lefelé vastagodik, felszíne barna, szálas, fehér rózsás árnyalattal. Lefelé főleg nyomásra sárgul. Lógó, gyenge gallérja szétszakadozhat, szintén sárgul.
Hús: vastag, keserűmandula illatú, kellemes mogyoróízű. Fehér, vágásra kissé sárgul.
Előfordulás: ligetek, lomberdők, nagyobb parkok nyitottabb, napos, meleg tisztásain terem. Nyáron, kora ősszel jelenik meg, egyesével vagy néhányadmagával.
Étkezési érték: ehető, hazánkban nem gyakori faj. (!!!)
Forrás: Dr. Rimóczi Imre - Gombaválogató 5
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Bodnár Péter levelezőnk | ![]() Fotó: Bodnár Péter levelezőnk | ![]() Fotó: Bodnár Péter levelezőnk |
![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Kaposvári László |